Huisartsen in bres voor apotheek

Artikel in Brabants Dagblad op 05-03-2015

Gezamelijke huisartsen vrezen verdere uitholling van de gezondheidszorg in de regio De Langstraat.
Diensapotheek de Ducdalf in Waalwijk dreigt haar nachtelijke dienstverlening te moeten schrappen. Dat is althans de grote vrees van de gezamelijke huisartsen in De Langstraat. 
Als de maatregel doorgezet wordt, moeten patienten uit Drunen, Elshout en de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand ’s nachts voortaan naar de apotheek in Tilburg. De Ducdalf is de enige aptheek in deze regio die avond- nacht- en weekenddiensten draait voor in totaal ongeveer 90.000 inwoners. 
Volgens de huisartsen Jo Hendrick (Waalwijk), Ronald Morshuis (Drunen) en Kees de Jager (Sprang-Capelle) kwamen er eind vorig jaar signalen dat de Ducdalf vanaf 1 januari ’s nachts geen medicijnen zou mogen verstrekken. Later werd de ingangsdatum verschoven naar 1 april. De maatregel was afgekondigd door de zorgverzekeraars VGZ en CZ. De nachtelijke openstelling van De Ducdalf zou niet rendabel zijn. 
Of het nu ook inderdaad april wordt, is onduidelijk. De Drunense huisartsen trokken in december al bij VGZ aan de bel om helderheid te krijgen. Een reactie is er volgens Morshuis nooit gekomen. De Ducdalf heeft ook nog geen uitsluitsel. “Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren. We zijn in gesprek”, zegt apotheker Jan van Ginkel. “Maar ik zal er me sterk voor maken om te houden wat we hebben.
De apotheker zou op dit moment liever niets gepubliceerd willen zien over de kwestie. “Dat veroorzaakt alleen maar onrust.” De huisartsen denken daar duidelijk anders over. “Wij hopen dat de patiënten en de politiek nu in actie zullen komen”, aldus Hendrick. “Want dit is het begin van het einde.” Het begint met de nachtsluiting van de apotheek. Daarna gaat er telkens een uurtje van de avondopenstelling af. Uiteindelijk verdwijnt die helemaal en zal ook de weekenddienst eraan moeten geloven.”
Daarmee zal de uitholling van de gezondheidszorg in De Langstraat volgens de Jager nog niet compleet zijn. Hij en zijn collega’s vrezen ook dat de huisartsenpost in Waalwijk op termijn moet sluiten. Patiënten uit de regio moeten dan naar Tilburg. De huidige post zit daar nu nog aan de Lage Witsiebaan, maar verhuist waarschijnlijk naar het St. Elisabeth Ziekenhuis, enkele kilometers verder naar het zuiden.
De huisartsen willen dat het in De Langstraat blijft zoals het is. “Wij vinden dat de voorzieningen voor de patiënten goed moeten zijn. De nachtdienst van de apotheek is inderdaad niet rendabel. Dat is een slecht argument om er dan maar een streep door te halen. De gehele gezondheidszorg is immers, net als de brandweer, niet rendabel”, aldus De Jager. Hendrick: “De zorgverzekeraars hameren op een betere service door huisartsen, maar ze draaien die zelf de nek om.”

Huisartsen in bres voor apotheek